FAQ
Wat is het verschil tussen remedial teaching en bijles?
Remedial teaching
- leer- of gedragsproblemen
- serieuze problemen met (begrijpend) lezen of spelling
- de fijne motoriek ontwikkelt zich minder snel
Bijles
- vakinhoudelijk
- achterstanden inhalen
- knelpunten aanpakken
- kennis bijhouden
Het grootste verschil tussen remedial teaching en bijles is de benadering van de begeleiding. Bijles is gericht op de inhoud van de lesstof. Remedial teaching is gericht op het leerproces, de manier waarop een kind zich de lesstof eigen maakt en op wat een kind nodig heeft om vooruitgang te boeken.
Voor wie is remedial teaching (RT)?
Voor alle kinderen die vastlopen in het leerproces. Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat een kind dat de aangeboden leesstof niet goed kan verwerken of kampt met een leerstoornis zoals dyslexie of dyscalculie. Ook onzekerheid, niet durven vragen, ziekte of privé-problemen kunnen er ook voor zorgen dat het kind vastloopt.
Wat is een remedial teacher (RT’er)?
Een RT’er geeft vakkundige hulp op maat aan kinderen die vastgelopen zijn in het leerproces op school. De hulp die remedial teachers bieden is afgestemd op de specifieke hulpvraag van leerlingen en richt zich voornamelijk op het leerproces. In de meeste gevallen gaat het om ondersteuning op het gebied van taal of rekenen. Een RT’er is een bevoegd leerkracht of een leerkracht die zich gespecialiseerd heeft door middel van een extra RT-opleiding. Deze hulp kan op school worden gegeven of in een praktijk voor remedial teaching en bijles.
Helpen RT’ers ook vanaf groep 3 bij technisch leren lezen, de AVI?
Jazeker, wij kunnen de kinderen verder helpen met de methode van de school. Wij leren kinderen in een veilige en rustige omgeving lezen en kunnen helpen met alle kernen die de kinderen in dit schooljaar doorlopen.
Kan RT onder schooltijd plaatsvinden?
Scholen met een eigen remedial teacher halen het kind uit de klas voor extra hulp. In goed overleg met de leerkracht kunnen wij naar de school van je kind komen. Na schooltijd ontvangen wij kinderen in de praktijk van Leerzeker in Bussum.
Voor welke vakken kan mijn kind terecht bij Leerzeker?
Wij bieden hulp voor alle vakken van de basisschool. Taal, rekenen, spelling, lezen en begrijpend lezen zijn de vakken waarvoor ouders het meest hulp vragen voor remedial teaching of bijles. Ook krijgen we veel vragen over werkwoordspelling, iets waar kinderen op de middelbare school vaak tegenaan lopen.
Kan mijn kind hulp krijgen bij begrijpend lezen?
Ja dat kan. Er zijn verschillende lees-strategieën bij begrijpend lezen. Bij ons kan een kind al die strategieën oefenen. We pakken verschillende teksten en kunnen werken met multiple-choice.
Hoe lang duurt een begeleidingstraject?
Dat hangt af van de hulpvraag en de voortgang. Vaak is periode een paar maanden, net voldoende om het kind handvatten te geven om weer op weg te raken. Soms is een langer traject nodig, afhankelijk van de complexiteit van de problematiek. We geven regelmatig tussenevaluaties en ouders en RT’ers kunnen op ieder moment beslissen om te stoppen of door te gaan.
Cito
Waarom moet mijn kind getraind worden voor Cito-toetsen?
In principe zou een kind geen Cito-training nodig moeten hebben. Veel kinderen ervaren echter veel druk en onzekerheid bij toetsen. Daarnaast is de vraagstelling van Cito vaak anders dan de vraagstelling in de lesboeken op school. Cito rekenen bevat veelal verhaaltjessommen (redactiesommen), waarbij de kale som er uitgehaald moet worden, die daarna uitgerekend kan worden. Cito begrijpend lezen omvat ook lange teksten waarbij de antwoorden gezocht moeten worden in de tekst. Daarnaast krijgen te maken met allerlei teksten zoals een gebruiksaanwijzing of gedichten. En ook teksten waarbij een kind zelf verbanden moet leggen. Bij Cito spelling is er, net als met de spellingmethode in de klas, sprake van een woordendictee. Hierbij komen verschillende categorieën aan bod.
Hoe bereiden jullie kinderen voor op de Cito?
Leerzeker kan helpen met bijvoorbeeld bij rekenen ‘het in stappen de vraag aanpakken’. Bij begrijpend lezen kunnen we de leesstrategieën aanpakken en de woordenschat en het leesplezier vergroten. Bij spelling oefenen we de categorieën en de werkwoorden.
Trainen jullie ook voor andere methodegebonden toetsen?
Leerzeker biedt begeleiding bij alle methodegebonden toetsen en alle eindtoetsen zoals DIA, IEP, NIO, Cito en de Cito Eindtoets.
Algemeen
Hoe lang duurt een les?
Bij Leerzeker duurt de les 1 uur.
Wat kost een les?
Op onze website staan de tarieven. Met alles zitten wij onder de 50 euro per uur.