Cito training
Bij methodegebonden toetsen wordt bekeken of de leerlingen de lesstof van de voorgaande weken beheersen. De resultaten hiervan worden vergeleken met die van de leerlingen in dezelfde klas.
In Cito-toetsen komen opgaven voor die gemakkelijker of juist moeilijker zijn dan de reeds aangeboden lesstof. De resultaten hiervan worden vergeleken met die van alle leerlingen in Nederland uit hetzelfde leerjaar. De Cito-toetsen worden doorgaans in januari en juni afgenomen. Dit kan dan betekenen dat een deel van de lesstof niet meer in het geheugen is opgeslagen.
De vraagstelling van Cito is vaak anders dan de vraagstelling in de lesboeken op school. Cito rekenen bevat veelal verhaaltjessommen (redactiesommen), waarbij de kale som er uitgehaald moet worden, die daarna uitgerekend kan worden.
Cito begrijpend lezen omvat lange teksten waarbij de antwoorden gezocht moeten worden in de tekst, maar zeker ook een gebruiksaanwijzing of een gedicht komen voorbij en teksten waarbij een kind ook zelf verbanden moet leggen.
Bij Cito spelling is er, net als met de spellingmethode in de klas, sprake van een woordendictee. Hierbij komen verschillende categorieën aan bod.
Leerzeker biedt hulp in de vorm van:
- Leren werken met multiple choice
- Leren omgaan met tijdsdruk
- Opsporen van eventuele kennisachterstand en hiervoor een leerplan opstellen
- Vergroten van zelfvertrouwen en vertrouwd maken met de Cito-toets
- Hulp met toetsen zoals DIA, IEP, NIO en de Cito Eindtoets